Yazıcı Nedir?

        Belgeleri kâğıt üzerine aktarmak, ancak kaliteli bir yazıcının yardımıyla gerçekleşebilir. Bu bölümde, piyasada bulabileceğiniz yazıcı tiplerini ve özelliklerini öğreneceksiniz. Bilgisayarların yaygınlaşması, kâğıt kullanımını da önemli oranda azalttı. Ama bu durum, artık kâğıtlara ihtiyaç duymayacağımız anlamına da gelmiyor. Örneğin değerli belgeleri bilgisayarda saklarken, çoğu zaman arşiv amaçlı baskılar da yapıyoruz. Ayrıca bilgisayardaki bilgiler genellikle resmi geçerlilik taşımıyorlar ve kâğıt üzerine basılmaları gerekiyor. Bir belgeyi kâğıt üzerine basmanızı sağlayan cihazlara, genel olarak yazıcı ismi verilir. Ancak konunun derinine inerseniz, piyasada birçok farklı yazıcı teknolojisi bulunduğunu göreceksiniz. Hangi teknolojiyi tercih edeceğiniz ise, yazıcıyı ne amaçla kullanacağınıza bağlı. Yazıcı fiyatları modellerine göre farklılık göstermektedir. Yazıcı satın alırken, onu hangi sıklıkla kullanacağınızı, yazdırılacak ortalama sayfa sayısını ve istediğiniz baskı kalitesini doğru olarak belirlemenizde yarar var. Artık seçiminizi rahatça yapabilirsiniz...

 

Nokta Vuruşlu Yazıcı Nedir?
        İğneli yazıcılar olarak da bilenen bu cihazlar, standart bir daktilonun bilgisayara bağlanmış haline benzetilebilir. Daktilolarda gördüğümüz mürekkep şeritleri, nokta vuruşlu yazıcılarda da yerlerini alıyorlar. İğnelerin bu şeritlere vurması ve kâğıt üzerine baskı uygulaması ise, mürekkebin kâğıda aktarılmasını sağlıyor. Günümüzde daha çok fatura ve evrak baskıları için kullanılan nokta vuruşlu yazıcıların yüksek çözünürlükteki grafik ya da resimler konusunda başarılı olduğu söylenemez. Bu tip nokta vuruşlu yazıcıların bir diğer dezavantajı ise, çalışırken çok fazla gürültü yapmalarıdır. Ancak konu mürekkep ömrü ve baskı maliyeti olduğunda, nokta vuruşlu yazıcılar diğer rakiplerinin önüne geçmeyi başarıyorlar. Birkaç yıl öncesine kadar en çok kullanılan yazıcı tipi olan nokta vuruşlu yazıcılara, günümüzde banka ve devlet dairelerinde rastlıyoruz. Çünkü bu teknoloji, fatura ve irsaliye gibi özel ofis belgelerinin yazdırılmasını büyük oranda kolaylaştırıyor.

 

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcı Nedir?
        İlk olarak 1976 yılında IBM tarafından kullanıcılara sunulan mürekkep püskürtmeli yazıcılar, kâğıdın üzerine sıvı mürekkebin püskürtülmesi yöntemiyle çalışıyorlar. Nokta vuruşlu yazıcılarda gördüğümüz kâğıda baskı uygulanması tekniğinin aksine, bu tip yazıcılarda kâğıt üzerine herhangi bir temas söz konusu değil. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda kullanılan iki farklı teknolojiden bahsetmek mümkün. Canon yazıcıların ve hp yazıcıların geliştirdiği Buble-Jet (Ink-Jet) teknolojisinde, kartuş içerisindeki mürekkep kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır ve oluşan buhar, mürekkebin dışarıya püskürtülmesini sağlar. Epson yazıcılar ise, ısıtma yöntemi yerine elektrik sinyallerim kullanıyor, elektrik sinyalleri, kartuş içerisinde küçük titreşimler yaratıyor ve mürekkep damlaları da bu şekilde kâğıda aktarılmış oluyor. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların hemen hepsinde, bir siyah ve bir de renkli mürekkep kartuşu bulunur. Renkli kartuşların içerisinde, kırmızı, yeşil ve mavi olmak üzere üç temel renge yer verilmiştir. Farklı renk tonları ise, bu üç rengin ve siyah mürekkebin uygun miktarlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Son on yıl içerisinde bu tip yazıcıların kaliteleri, fotoğraf baskısı yapabilen gelişmiş yazıcıların kalitesini yakalamış vefiyatları da oldukça düşmüştür. Ev kullanıcıları için en çok tercih edilen yazıcı türüdür. Nokta vuruşlu yazıcılara göre biraz daha pahalı olmalarına karşılık, özellikle A4 baskılarda çok başarılı sonuçlar vermektedirler.

 

Lazer Yazıcı Nedir?
        Lazer yazıcılar, mürekkep püskürtmeli yazıcı modellerinde gördüğümüz standart mürekkep kartuşlarını kullanmaz. Baskı işlemi, "toner" adı verilen büyük bir ünite içerisinde saklanan toz mürekkep yardımıyla gerçekleşir. İlk olarak bilgisayardan gönderilen verilerin yardımıyla yazıcının belleğinde sanal bir sayfa oluşturulur. Daha sonra bu sayfanın kâğıdın geçeceği silindir üzerine aktarılması gerekir. Bu işlemi yapansa lazer ışınlarıdır. Lazer ışınları silindir üzerine çarptığında, toner ünitesinde saklanan toz mürekkep tanecikleri de bu noktalara yerleşir. Kâğıt silindirden geçerken bahsettiğimiz mürekkep tanecikleri de kâğıda yapışır ve sonuçta baskı işlemi tamamlanmış olur. Lazer yazıcıların fiyatlarına baktığınızda, diğer yazılara oranla biraz daha pahalı olduklarını göreceksiniz. Ancak unutmayın ki bir toner ünitesi ile basabileceğiniz sayfa sayısı, standart kartuşlarla basılandan çok daha fazladır. Başka bir deyişle toner ‘in kullanım ömrü, sıvı mürekkep kartuşlarını rahatlıkla geride bırakabilir. Ayrıca lazer yazıcılar, diğer yazıcı türlerine oranla çok daha hızlı baskı yapabilirler. Piyasada bulabileceğiniz en ucuz fiyatlı lazer yazıcılar, genellikle renkli baskı yapamazlar. Eğer yüklü bir ücret ödemeyi göze alırsanız, renkli baskı özelliği sunan özel renkli lazer yazıcıları satın alma şansınız da var. Üstelik bu tip yazıcılarla elde edeceğiniz kalite, neredeyse matbaa seviyesinde olacaktır.

 

 

TEKLİF İSTE